Naplavni oz. diatomejski filtri


Naplavni filter Diatomea

  • Naplavni filtri so izdelani po DIN 19643/19624/18820
  • Filtri od 600mm do 2400mm premera
  • Filtracijska površina do 116m2
  • Kapaciteta do 695m3/h (pri 6m/h)
  • 5 let garancije na svečke in filter
  • Enostavno čiščenje in zamenjava svečk
  • Delovni tlak do 6bar


Materiali za naplavljanje


Diatomejska zemlja je naravnega izvora in je produkt odmrlih enoceličnih kremenovih alg iz davnih geoloških obdobij, od kaerih so ostali v glavnem njihovi kremenčasti oklepi. Znana nahajališča diatomejske zemlje so v Franciji, Alžiriji, ZDA in Avstraliji. Izkopano diatomejsko zemljo sušijo, meljejo in žarijio pri 1200oC, da odstranijo ostanke organike in sejejo.

Aktivno oglje v prahu naj ustreza normi DIN 19603, za bazensko vodo priporočamo granulacije 45-70µm, aktivna notranja površina mora presegati 900m2/g. Tako kot pri zrnatem aktivnem oglju, tudi pri prahu veljajo za najboljše tiste kvalitete, ki so pridobljene iz lupin kokosovega oreha.

 


Uvod


Naplavna filtracija je tehnološki postopek filtracije, ki sta ga v ZDA razvili kemična in prehrambena industrija. Temelji na principu, da tekočino ali vodo, ki vsebuje trdne nečistoče vodimo preko filtrirnega najlonskega pletiva, velikost okenc cca. 0.03mm, na katero smo naplavili cca 2mm debelo plast praškastih materialov kot so diatomejska zemlja in aktivno oglje. Prednost diatomejskih filtrov je, da imamo zelo veliko filtrirno površino v relativno majhni filterski posodi. Te filtre priporočamo za uporabo v industriji in v bazenskih instalacijah kjer zaradi pomanjkanja prostora ni možno vgraditi peščenih filtrov in za bazene s termalno vodo, ki vsebuje visoko karbonatno trdoto, ki lahko povzroča pogosto kalcinacijo peščenih filtrov.

Dandanes je razvit način naplavljanja s kombinacijo diatomejske zemlje ali perlita s specialnim aktivnim ogljem v prahu. Aktivno oglje ima namreč lastnost, da poleg fizikalne adsorbcije lahko kemično delno absorbira tudi manjše količine v vodi raztopljene organike, vključno THM-e. Teoretično absorbira 1kg aktivnega oglja 3 grame THM-ov, kar pa v razredčenih sistemih, kot je bazenska voda, niti ni tako malo. Za to vrsto filtro velja norma DIN 19624 in za obratovanje DIN 19643. Slednja priporoča naplavljanje cca 0.7-0.8kg/m2 površine zmesi diatomejske zemlje in aktivnega oglja v razmerjih 1:1 do 8:1. Če uporabljamo perlite, lahko pride do poškodovanja loput v cevovodih, saj so bolj abrazivni. Tudi za diatomejske filtre je priporočeno pranje najmanj dvakrat tedensko.

Pri uporabi aktivnega oglja obstaja možnost korozije kovinskih delov, ker ima oglje lastnost, da se na mrtvih kotih naprav vsede in če je ta mrtvi kot izdelan iz kovine (tudi če je nerjaveče jeklo) se med njima tvori galvanski člen in s tem korozija kovine. Zato je prednost filtrov iz armiranega poliestra še večja.


Naša spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali se strinjate z njihovo uporabo?
Ne strinjam se